UMDMUSIC ULTIMATE MUSIC DATABASE 
(Téměř) Úplná databáze populární hudby Česky

Poslední aktualizace: 17. září 2022          Celkem: 365 817 kapel a hudebníků

English
Výběr dle písmen A-Z:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  1  ? 
Vyhledat:
Vlastní vyhledávání

Kalendárium 27.09.2022

Právě vychází na CD...
Nové taneční nahrávky...
Žebříčky (UK)...
Žebříčky (USA)...

Historické žebříčky
UK Singles
(1952-2022)
UK Albums
(1956-2022)
Billboard Singles
(1940-2022)
Billboard Albums
(1970-2022)
Radio Luxembourg Singles
(1980-1991)

Grammy Awards
Grammy Hall of Fame



Kniha hostů Vysvětlivky Zdroje Poděkování

Přes veškerou snahu o zachování hodnověrnosti nemůže autor ručit za absolutní správnost všech údajů. Jakékoliv připomínky, rozšiřující informace a návrhy ohledně obsahu i designu jsou vítány, stejně jako nabídky spolupráce, sponsoringu, reklamy apod.

Web byl uveden do provozu 1. června 2000.

© Miroslav Jurčeka (1989-2022)
Působení Sestava Ex-členové Alba Singly Filmy Knihy Ocenění Linky Různé Reference
JOPLIN Janis
(voc)

Osobní údaje:

Narozen(a): 19.01.1943 (Port Arthur, Texas, USA, jako Janis Lyn Joplin)
Zemřel(a): 04.10.1970 (předávkování heroinem)
JOPLIN Janis (photo)
 

Působení:

1966 The 13th Floor Elevators
6/66-9/68 Big Brother And The Holding Company
1969-70 Kozmic Blues Band
5-10/70 Fult Tilt Boogie Band

Sestava

Janis Joplin - voc
John Till - g,voc
Brad Campbell - bg
Ken Pearson - kb
Clark Pierson - ds
Richard Bell - p

Bývalí členové:

Sam Andrew (g, ?-7/69)
Bill King (kb, ?-2/69); Richard Kermode (kb, 2/69-1970)
Roy Markowitz (ds, ?-4/69); Lonnie Castille (ds, 4-7/69); Maury Baker (ds, 7/69-1970)
Terry Clements (sax, 1969); Snooky Flowers (sax, 2/69-?)
Marcus Doubleday (tr, ?-4/69); Dave Woodward (tr, 7/69-?)

Albová diskografie:

#TitulDatum vydáníFirmaTypUKUSA
1.Cheap Thrills
& Big Brother And The Holding Company
produkce: John Simon
8/1968 Columbia
2.I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama9/1969 Columbia 5
3.Pearl2/1971 Columbia50 1
4.In Concert
(2LP)
5/1972 Columbia30 4
5.Greatest Hits24.08.1973Columbia 37
6.Janis / Early Performances
(2LP)
09.05.1975Columbia 54
7.Anthology
(2LP)
7/1980 Columbia
8.Farewell Song2/1982 Columbia
9.Live At Woodstock, 19699/1993 I.T.M.
10.Janis
(3CD)
23.11.1993Columbia/Legacy
11.The Best12/1994 Columbia
12.18 Essential Songs4/1995 Legacy/Sony
13.Live At Winterland '68
& Big Brother And The Holding Company
02.06.1998Columbia
14.The Ultimate Collection8/1998 26
15.The Box Of Pearls: The Janis Joplin Collection
(5CD box set)
31.08.1999Legacy/Columbia
16.Super Hits15.02.2000Legacy 113
17.Love, Janis08.05.2001Legacy
18.The Very Best Of Janis Joplin6/2001 Columbia
19.The Essential Janis Joplin14.01.2003Sony
20.Collection (1995)15.11.2005Sony
21.Hit Collection17.06.2008Sony/BMG
22.Woodstock Experience30.06.2009Sony Legacy
23.Cry Baby - The Ultimate Collection8/2009 Columbia
24.Playlist: The Very Best of Janis Joplin12.10.2010Playlist
25.Greatest Hits1/2012 Columbia 91
26.The Pearl Sessions17.04.2012Sony Legacy
27.Janis: The Classic LP Collection
(4LP box set)
11.09.2012Music On Vinyl
28.Early & Rare04.12.2015Egg Raid
29.Folk Theatre San Jose 1962 / Coffee Gallery San Francisco 196204.12.2015Mr. Suit
30.Janis: Little Girl Blue
& Big Brother And The Holding Company
04.03.2016Legacy
31.The TV Collection10.06.2016Sonic Boom
32.Piece of My Heart
& Johnny Winter
01.07.2016Laser Media
33.Live at the Carousel Ballroom 196805.08.2016
34.Early & Rare18.11.2016Bad Joker
35.Janis Joplin's Greatest Hits2/2022

Singlová diskografie:

#Název SP/EPDatum vydáníFirmaUKUSA
1.Kozmic Blues / Little Girl Blue10/1969 Columbia 41
2.Try (Just A Little Bit Harder) / One Good Man1/1970 Columbia 103
3.Maybe / Work Me, Lord4/1970 Columbia 110
4.Me And Bobby McGee / Half Moon1/1971 Columbia 1
5.Cry Baby / Mercedes Benz5/1971 Columbia 42
6.Get It While You Can / Move Over9/1971 Columbia 78
7.Move Over / Try (Just A Little Bit Harder) / Piece Of My Heart10/1971 Columbia
8.Down On Me (live) / Bye, Bye Baby (live)7/1972 Columbia 88
9.Me And Bobby McGee07.02.1975CBS
10.Piece Of My Heart / Kozmic Blues3/1976 CBS
11.Mercedes Benz31.03.2003Columbia

Filmy:

1. Janis - The Way She Was (5/1975, r. Howard Alk & Seaton Findlay)

Bibliografie:

Myra Friedman: Buried Alive: A Biography Of Janis Joplin (1973)
Peggy Caserta, Dan Knapp: Going Down With Janis: Janis Joplin's Intimate Story (1974)
Pearl (1993)

Ocenění:

1995 Rock'n'Roll Hall Of Fame
2002 Grammy Hall Of Fame (SP "Me And Bobby McGee")
2005 Grammy Lifetime Achievement Award
2010 Grammy Hall Of Fame ("Pearl", 1971)

WWW Linky:

http://www.lenny.dyadel.net/janis.htm

Různé:

1.12.1968 - poslední koncert s Big Brother And The Holding Company

Reference:

Bang!
RokČísloDatumStranaRubrikaTyp odkazu
1993727.10.199321Opilci v dějináchprofil
Melody Maker
RokČísloDatumStranaRubrikaTyp odkazu
1975425.01.197531
1975901.03.197514Singlesrecenze SP
19752017.05.197550Albumsrecenze LP
19842718.08.19848Talk Talk Talk
19924324.10.199235Albums - Retroactiverecenze LP
1994719.02.199434Albums - Retroactiverecenze LP
19961727.04.199658
New Musical Express
RokČísloDatumStranaRubrikaTyp odkazu
1973015.09.197338Albumsrecenze LP
1974004.05.197444Books
1975024.05.197535On The Townrecenze koncertu
Rock & Pop
RokČísloDatumStranaRubrikaTyp odkazu
19901607.12.199014
1993404.03.199320Srdcerváčiprofil
19942406.12.19947Galerie
19951812.09.199518
19952405.12.199528Recenze - Knihy
19989 11Rock & Top
199812 105Recenze - Novinkyrecenze LP
20008 104Recenze - Novinkyrecenze LP
20026 56interview
20038 40
200810 88Rewind - Classic Rockprofil
Rolling Stone
RokČísloDatumStranaRubrikaTyp odkazu
19997 10Zoom
20001 50Nová albarecenze LP